Aboneaza-te la newsletter
Teatru pentru toți în sate sălăjene


Teatru pentru toți în sate sălăjene

August 2021

Înainte de spectacol la Iaz

 

 

Tradiția caravanei teatrale prin satele sălăjene a continuat și anul acesta prin organizarea de spectacole în patru comunități din județ: Aluniș, Iaz, Horoatu Crasnei și Bănișor. A fost pentru prima dată când compania independentă de teatru Cultură’n Șură, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj, a descins în aceste localități. 635 de persoane au participat la reprezentațiile spectacolului „Experimentul”, o comedie regizată de Victor Olăhuț și care îi are în distribuție pe actorii Florentina Năstase, Marin Grigore și Iulian Gliță.

 

 

 

„Experimentul” la Horoatu Crasnei

 

Cu această ocazie, patru gospodării au devenit pentru o seară săli de teatru. În Aluniș, satul natal al lui Flavius Lucăcel, membru fondator al Asociației Cultură’n Șură, curtea Rujei a lu' Zgembețu s-a umplut până la poartă de spectatori, 186 de persoane participând la eveniment. Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din satul Iaz a amenajat o gospodărie din cadrul muzeului în vederea susținerii spectacolului. Acolo spectatorii au fost primiți cu cozonaci și s-au folosit de aceasă ocazie ca să viziteze sau să reviziteze superbul muzeu construit cu multă dăruire de cea care i-a dat numele. În Horoatu Crasnei,  spectacolul a fost susținut la casa recent cumpărată de tinerii Andreea Boie și Vasile Pocol. În Bănișor evenimentul a avut loc în curtea Iu’ Ionica Sfârtii, la o familie revenită acasă din țări străine. Semnele sunt bune atât pentru Horoatu Crasnei, cât și pentru Bănișor: oamenii nu pleacă de acolo, ci mai degrabă vin, și se mai organizează și spectacole de teatru!

 

Cele patru localități se adaugă celor peste 50 de comunități din mediul rural în care Cultură’n Șură a susținut cel puțin un spectacol de teatru cu intrarea gratuită. Și de data aceasta efortul nostru a fost răsplătit prin reacțiile spectatorilor din timpul și de după spectacol. Mulți dintre ei au participat pentru prima dată la un spectacol de teatru și suntem convinși că a fost o experiența de neuitat.

 

Partenerii locali ai proiectului s-au ocupat de amenajarea spațiului de joc, spațiului dedicat publicului și de promovarea spectacolelor în rândul comunității. Implicarea acestora a fost esențială în atragerea unui public atât de numeros, public ignorat în mare parte de instituțiile de cultură. Mulțumim pe această cale Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, Primăriei Plopiș, Primăriei Horoatu Crasnei, Primăriei Bănișor și lui Violin Cormoș care si-a asumat cu generozitate organizarea spectacolului din satul Aluniș.

 

 

Atelier de teatru cu copiii din Aluniș

 

În pregătirea reprezentațiilor spectacolului „Experimentul”, actorii Ana Turos și Mircea Gligor au susținut ateliere de teatru dedicate copiilor din cele patru localități. La acestea s-au prezentat 86 de copii care au fost angrenați în exerciții specifice artei actorului, având scopul de-a familiariza participanții cu ceea ce înseamnă un spectacol de teatru, atât din punct de vedere al actorului, dar și din cel al spectatorului.

 

În luna august, în cadrul proiectului „Satul și teatrul”, Cultură’n Șură a mai defășurat activități similare în sate din județele Bihor și Maramureș. Din septembrie caravana teatrală își va continua traseul în comunități rurale din  județele Vâlcea, Sibiu, Brașov, Prahova și Hunedoara. Traseul complet al caravanei teatrale va fi disponibil pe situl organizației, www.culturansura.ro, sau pe pagina de socializare www.facebook.com/culturansura.

 

„Satul și teatrul” este un proiect co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național și derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Echipa Cultură’n Șură