Aboneaza-te la newsletter
Comunicat de presă


Comunicat de presă

Octombrie 2021

Comunicat de presă

 

 

Proiectul cultural „Harta Cântului Sălăjean” este implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul prezentat este o continuare a eforturilor Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj de a aduce în atenția publicului de astăzi a valorilor culturale reprezentative sălăjene și de a folosi noile tehnologii pentru promovarea tradițiilor locale.

Această inițiativă a pornit de la o realitate cotidiană: folclorul muzical al lumii satului se află pe cale de dispariție. De aceea, au fost identificați interpreți care mai cunosc repertoriul vechi de cântece din Sălaj, iar interpretările acestora au fost înregistrate și puse la dispoziția publicului larg într-un mod accesibil, folosind instrumente tehnologice pe gustul ascultătorilor de astăzi.

Astfel, 31 de cântece, din toate zonele etnografice ale județului și care reprezintă toate etniile care conviețuiesc aici, interpretate de 20 de instrumentiști sunt disponibile pe o pagină de internet și prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil. Utilizatorii vor putea asculta melodiile, vor putea citi interviurile cu interpreții și, mai ales vor putea folosi harta integrată în aplicația mobilă pentru a putea călători în locurile în care, din când în când, mai pot fi auzite cântece de demult.

Abordarea prezentată este una care îmbină o componentă pasivă, specifică oricărei platforme digitale de muzică și video, cu o componentă turistică, de promovare a satelor din Sălaj. Folclorul muzical tradițional este un pretext care invită ascultătorul să descopere locurile în care acest folclor s-a născut și a fost păstrat până astăzi. 

Toți cei interesați să afle mai multe sunt invitați pe pagina de internet https://canturi.traditiisalajene.ro/. În partea de jos a paginii vor găsi legătura de unde pot descărca aplicația care funcționează pe telefoanele mobile cu sistem de operare Android.

 

 

 

 

Daniel Săuca,

Manager